Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Η έξοδος από την κρίση απαιτεί ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Απόψεις

  Μέτα από πολλές μέρες σιωπής, σήμερα θα μιλήσουμε για απλά, όμως τόσο δύσκολα για μας τους Καλύμνιους πράγματα που έκαναν μικρές πόλης και νησιά, όσοι επιχείρησαν αυτά τα σχέδια, είτε ομαδικά, είτε ατομικά, και κατάφεραν να βελτιώσουν την ποιότητα της παράγωγης τους, να αναπτύξουν τις τοπικές κοινωνίες και να χαρίσουν πολλές θέσεις εργασίες από το πουθενά..


Θα μιλήσουμε για διάφορες μικρές η μεγάλες επενδύσεις που απαιτούν όμως ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ από όλους τους υπεύθυνους φορείς μα κυρίως από τους ίδιους που ασχολούνται ήδη με αυτό και σε όσους θα θελήσουν να ασχοληθούν με τους συγκεκριμένους τομείς στο μέλλον.

Τομείς που επιδοτούνται από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2007-2013 έως και 100%.




ΑΛΙΕΊΑ

Πριν λίγες μέρες ρώτησα κάποιον υπεύθυνο με σκοπό να μάθω πόσο ακριβώς είναι ο αριθμός (ο στόλος) των αλιευτικών στην Κάλυμνο μα κανείς δεν γνώριζε να μου πει ακριβώς, όμως μέσα από τις συζητήσεις που έκανα τα νόμιμα ξεπερνάνε τα 400! σκάφη, μικρά και μεγάλα.

Αυτό σημαίνει πως έχουμε έναν από τους μεγαλύτερους στόλους του αιγαίου.

Ο κυρ. Κατσοτούρχης, πρόεδρος των ψαράδων στην Κάλυμνο έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου στην προσπάθεια εκσυχρονισμού του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων της ιχθυόσκαλας όμως κατά την γνώμη μας πρέπει να γίνουν μερικά ακόμα βήματα με σκοπό η αλιεία στην Κάλυμνο να καταφέρει να γίνει και πάλι ο νούμερο ένα πνεύμονας οικονομίας στο νησί μας.

1ον. Η δημιουργία ενός συνεταιρισμού ισχυρού ο οποίος θα αγοράζει ψαριές άμεσα και με την σειρά του θα τα πουλάει σε όλοι την Ελλάδα.
Με πάνω από 400 ψαράδικα ακόμα και στην χειρότερη εποχή μπορούν να πετύχουν το εκπληκτικό νούμερο στο σύνολο τους, πάνω από 500 τόνους τον χρόνο!

2ον. Η δημιουργία ενός εργαστηριού που θα συσκευάζει, θα παστώνει, θα κονσερβοποιεί και θα έχει την ευθύνη διακινήσεις τον προϊόντων μας σε όλη την Ελλάδα σε πρώτη φάση και γιατί όχι αργότερα, καθώς δυναμώνει να κάνει και εξαγωγές. Προϊόντα όπως το σπήνιαλο μπορούν να γίνουν ένα από τα καλύτερα εδέσματα σε κάθε ευρωπαϊκό σπίτι...

Φυσικά θα χαρίσει θέσεις εργασίας σε αρκετούς Καλύμνιους και Καλύμνιες.
Όμως θα χρειαστεί σύνεση και συν εννοήσει.. και πολιτική βούληση, θα χρειαστούν να έρθουν άνθρωποι με γνώσεις να ενημερώσουν και να πείσουν οτι το επιχείρημα συμφέρει και τον μικρο ψαρά, άλλα και τους μεγάλους μανάβηδες.

Όλα είναι εύκολα στα λογία, το ζόρι ξεκινάει στης πράξης.




ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΊΑ

Οι μελισσοκόμοι της Καλύμνου είναι πάρα πολλοί, οι περισσότεροι δε από αυτούς ειναι μελισσοκόμοι της επιδοτήσεις και μονό, όμως το Καλύμνικο Μελί, το θυμαρίσιο Μελί Καλύμνου.. Το αγνό αυτό δώρο της φύσης, στην αγνή του μορφή, θεωρείτε ένα από τα Καλύτερα μελιά της Ελλάδος και ήμαστε τυχεροί που στην Κάλυμνο οι σοβαροί μελισσοκόμοι είναι άνθρωποι που τιμάν της δουλειά τους.

Στην μικρή μας όμως Κάλυμνο, οι σοβαροί μελισσοκόμοι (και δεν το γράφω ειρωνικά) έχουν δημιουργήσει δυο συνεταιρισμούς, για τους δικούς τους προσωπικούς λογούς.
Γνωρίζω επίσης πως η μια πλευρά έχει ξεκινήσει διαδικασίες να δημιουργήσει συσκευαστήριο, όμως για να γίνει αυτό χρειάζεται πολύ δουλειά και όπως μου είπε ο αντιπρόεδρος του σωματείου, εκτός το ότι για να πάρουν αριθμό συσκευαστηρίου (αναγράφεται παντού στα συσκευασμένα προϊόντα της Ε.Ε) Εκτός της πιστοποιήσεις ISO που χρειάζονται που για να γίνει αυτό, πρέπει να περάσουν τρία χρόνια εξειδικευμένους έλεγχους τους οποίους έχουν περάσει οι τρεις τέσσερις μεγάλοι μελισσοκόμοι της Καλύμνου οι υπόλοιποι (οι περισσότεροι) δεν θέλουν έλεγχο στο προϊόν τους.

Γι αυτό και εδώ χρειάζεται η πολιτική βούληση, να ιδρυθεί μια ομάδα από γιατρούς έλεγχου που θα έχει την ευθύνη της σε όλα τα γεωργικά προϊόντα που παράγει το νησί μας, και δεν είναι και λίγα.
Και επιτέλους οι δυο συνεταιρισμοί να τα βρουν, να δημιουργήσουν έναν μεγάλο, να ανεβάσουν τα στάνταρ τους όλοι, και όσοι δεν μπορούν θα τους πετάξει έξω το σύστημα.

Όσο για τα 17 χιλιάδες ευρώ που χρειάζεστε κύριοι μπορείτε να βάλετε ο καθένας το μερίδιο που του ανάλογη και επειδή άκουσα έναν ισχυρισμό: και οι καινούργιοι που θα μπαίνουν? και εκείνη με την σειρά τους θα πληρώνουν όσο είναι το μερίδιο τους.
Έχουμε ένα από τα καλύτερα μέλια στην Ελλάδα, ένα μελί που είναι το λιγότερο κατά 60-70% ΘΥΜΑΡΊΣΙΟ μελί, όταν στην Κρήτη και την Κω το ποσοστό φτάνει με βια στο 15%.. Γιατί λοιπόν αφήνεται να κάνουν κακό μερικοί στην δουλειά σας και δεν γίνεστε ένα όλοι? Που θα είναι αναγκασμένοι να σας ακολουθήσουν?

Οι επιδοτήσεις για τους τεμπέληδες, ναι έκαναν κακό στην Μελισσοκομία στην Κάλυμνο
όμως μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα αυτές και να ενωθείτε και να πάτε στην κύριο δήμαρχο και να πείτε, ήμαστε εδώ, ενωμένοι, έχουμε αυτές της προτάσεις και έτσι θα βαδίσουμε, τότε ο δήμος θα αναγκαστεί να σας ακολουθήσει.. και φτιάχνοντας ένα σύγχρονο συσκευαστήριο θα είστε σίγουρα το Μελί ΤΟΠ στην Ελλάδα, ξυπνήστε επιτελούς...


Εκτροφή σαλιγκαριών

Εδώ περνάμε στο ατομικό η οικογενειακό επίπεδο επενδύσεις. Είτε σαν δεύτερη, είτε σαν κύρια (χρειάζονται παραπάνω από 15 στρέμματα για να το πεις αυτό και υπομονή δυο ετών το λιγότερο) είναι ένα εισόδημα που μπορεί με υπομονή να μας βγάλει από την κρίση. Είναι 100% επιδοτούμενο όμως τα λεφτά τα παίρνεις αφοί ολοκληρώσεις όλα τα βήματα που χρειάζονται για την καλλιέργεια και όχι πριν..

Με αρχικό κεφάλαιο κοντά στης 40 χιλιάδες ευρό μπορείτε να ξεκινήσετε, σε μια έκταση 10 στρεμμάτων. Πριν ξεκινήσετε όμως κάλο θα ήταν να κάνετε και οι ίδιοι μια έρευνα αγοράς και να προσπαθήσετε να βρείτε στο εξωτερικό, Ισπανία, Γαλλία, μια εταιρία με την οποία θα συνεργάζεστε και να προμηθεύεται το 100% της παράγωγης σας.

Κάθε στρέμμα μπορεί να σας παράξει κέρδος 5χιλαδων ευρό ετησίως, διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, κι αν αναλογιστείτε πως το αρχικό κεφάλαιο ήταν 40000 χιλιάδες ευρό, τότε ίσως να χουμε αποσβέσει μόλις στην πρώτη χρόνια!!

Επίσης σε κάτι άρθρα που διάβασα παλιότερα η ζήτηση των σαλιγκαριών ευρωπαϊκός καλύπτεται στο 15% και παγκοσμίως μόλις κατά 10% άρα φαντάζεστε τι περιθώρια αναπτύξεις έχει αυτός ο τομέας και σε ένα χώμα όπως του Βαθύ πλούσιο σε ιχνοστοιχεία σίγουρα η επιτυχία είναι δεδομένη.

http://www.agro-help.com/2011/03/blog-post_19.html

http://snailgreece.blogspot.gr/

Εδώ είναι δυο διεύθυνσις που θα σας δώσουν ακόμα πιο ακριβή νούμερα και συμβουλές από εμένα!


Και φτάσαμε στο ρεζουμέ, για να γίνουν αυτά πρέπει να υπάρξει ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, να αποβάλουμε για λίγο τα ατομικά μας συμφέροντα, γιατί πλέον τα ατομικά μας θα πέσουν και αυτά όταν οι υπόλοιποι θα φυτοζωούν, γι αυτό πρέπει να συνεργαστούμε, να πάρουμε πρωτοβουλίες που θα μας δώσουν ώθηση, δύναμη και προοπτική σαν νησί και σαν ανθρώπους, γιατί με τους συνεταιρισμούς σας θα δώσετε δεκάδες θέσεις εργασίας σε μια κοινωνία που συρρικνώνεται μέρα με την μέρα, σε πολλές οικογένειες άλλα και στα παιδιά σας που σπουδάζουν σήμερα και αύριο θα είναι στο ταμείο ανεργίας, χωρίς όμως να περνούν χρήματα από αυτό.

Δώστε στο δικό σας όνειρο ζωή..
Δώστε λίγη ελπίδα στο νησί..

Με σεβασμό και εκτίμηση η ομάδα του Kalymnian Sun.

Υ.Γ. Τα εργαστήρια- συσκευαστήρια επιδοτούνται από την Ε.Ε, όμως δεν επιδοτείται η θέληση για σύνεση και συνεργασία.

Υ.Γ.2. Οι συνεταιρισμοί μόνο ευεργετική θα είναι για το νησί και για σας τους ίδιους. Όποιος ενδιαφέρεται μπορώ να του εξηγήσω τα πρώτα στάδια, όμως μετά θα χρειαστεί η πολιτική βούληση. 1ο βήμα Βρείτε τα μεταξύ σας και τα υπόλοιπα θα έρθουν..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου